Dacă ne uităm la modul în care a debutat 2022, pare cumva dificil să realizăm previziuni pentru 2023, cu un război încă activ în Ucraina, ce a generat efecte vizibile în toate țările din Europa. 2023 se anunță a fi un an (mai) dificil, într-o perioadă în care inflația ridicată amenință să mai rămână în viețile noastre și în care românii vor ține mai mult de bani și își vor reduce la minimum cheltuielile. Dar cum se va resimți acest context în piața muncii? Alexandra Peligrad, CEO al companiei de resurse umane Smartree România, este de părere că precauția angajaților români se va reflecta mai curând în cuantumul sumelor economisite ca plasă de siguranță, și nu neapărat în teama de a mai face o schimbare de job, chiar și în vremuri de criză.
„Atâta timp cât piața joburilor este una ofertantă pentru candidați, iar companiile sunt dispuse să crească salariile și să îmbunătățească beneficiile oferite, oamenii vor continua să caute locuri de muncă mai ofertante”, a declarat pentru wall-street.ro Alexandra Peligrad, CEO Smartree România.
Orice criză aduce cu sine și oportunități
Perspectivele pentru următorul an nu arată îmbucurător pentru cei mai mulți angajați din România. Un sondaj realizat de eJobs România arată că 43,9% dintre salariați se tem de impactul unei posibile crize economice. Totodată, 15,5% se gândesc că le-ar putea scădea veniturile, iar 14,4% iau în calcul că le va fi mai greu decât în 2022 să își găsească un job, având în minte și contextul disponibilizărilor de la nivel global, inițiat de giganți tech precum Twitter, Meta (compania mamă a Facebook) sau Amazon. Dar ne putem oare aștepta la un val de disponibilizări sau închideri de business-uri și în România?
Articol publicat de www.wall-stree.ro