Data de la care sunt aplicate prevederile noii legi
Cele mai multe dintre prevederi vor fi aplicate de la 1 septembrie 2024, însă o parte dintre acestea vor fi aplicate începând cu ianuarie 2024.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, care se aplică începând cu anul viitor, se impun schimbări semnificative în ceea ce privește pensiile anticipate.
Principalele modificări conform Legii 360/2023 sunt:
Pensia anticipată fără penalizări dispare
Noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023, ce se va aplica din 2024, stabilește, în primul rând, că pensia anticipată fără penalizări dispare, rămânând doar cea cu penalizări. Mai precis, pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă doar până în august 2024. După această dată, vor fi disponibile doar pensiile anticipate cu penalizări.
Perioada de la care poate fi solicitată pensia anticipată:
Începând cu 1 septembrie 2024, pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la cinci ani (anterior, Legea 263/2010 menționa depășirea stagiului complet de cotizare cu cel puțin opt ani).
Vârsta standard de pensionare
Vârsta standard de pensionare devine atât pentru 65 de ani pentru bărbați și femei. Femeile vor atinge această limită abia în 2035. Legea 263/2010 stabilește că pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pentru femei însă, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Practic, majorarea stabilită recent înseamnă prelungirea eșalonării până în 2035. În 2023, după cum stabilește eșalonarea actuală, femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună, în funcție de perioada anului.
În determinarea stagiului complet de cotizare contributiv, esențial pentru acordarea pensiei anticipate, se exclud perioadele în care individul a fost asigurat în temeiul unui contract de asigurare încheiat ulterior datei de 1 ianuarie 2018.
Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 | Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%) |
până la un an | 0,40 |
între un an și 2 ani | 0,35 |
între 2 și 3 ani | 0,30 |
între 3 și 4 ani | 0,25 |
între 4 și 5 ani | 0,20 |
Atunci când se acordă pensia anticipată, diminuarea vârstei standard de pensionare nu poate fi combinată cu nicio altă reducere stipulată de această lege sau de alte reglementări normative.
După îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se va transforma, automat, în pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula eliminarea diminuării, și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și prin adăugarea perioadelor acoperite de contracte voluntare pentru cumpărarea de vechime pentru pensie.
În situația în care capacitatea de muncă a beneficiarului unei pensii anticipate scade, acesta are opțiunea de a alege pensia de invaliditate.
Photo credit freepik.com