Prin HG nr. 171/2023, apărută în data de 7 martie 2023 în Monitorul Oficial, și intrată în vigoare la aceeași dată, este prevăzută extinderea numărului de sectoare de activitate pentru care negocierea colectivă este obligatorie. Prin publicarea noii hotărâri se abrogă, totodată, HG 1.260/2011.
„Guvernul a aprobat o hotărâre prin care redefinește sectoarele de negociere colectivă, pe care le extinde de la 30, în prezent, la 58, această măsură având rolul de a flexibiliza și de a încuraja negocierile colective la nivel de sector de activitate între partenerii sociali, pe baza interesului comun și prin acordul de voință al părților. Decizia luată de Executiv urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ al dialogului social, în vederea creșterii numărului de contracte colective muncă și a protejării resurselor, dar și a lucrătorilor”, era explicat într-un comunicat remis de Ministerului Muncii după ce a fost făcut anunțul de adoptare a hotărârii.
Încadrarea într-un sector de negociere colectivă a unității (definite conform art. 1 pct. 21 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social) se realizează conform codului CAEN principal de activitate.
În cazul în care unele activități se regăsesc în mai multe sectoare de negociere colectivă, angajatorii pot solicita încadrarea într-unul dintre aceste sectoare a unității, dacă au codul CAEN principal într-unul dintre sectoarele respective.
În termen de cel mult zece zile este așteptată procedura de încadrare a unității într-unul dintre sectoarele listate (conform codului CAEN principal de activitate).
De notat că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/ lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă, în acord cu prevederile noii legi a dialogului social. Mai multe despre Legea nr. 367/2022 privind dialogul social care impune, din 25 decembrie 2022, noi obligații pentru angajatori, puteți citi pe site-ul AFSRU.
Sursa foto freepik.com