Potrivit HG 1307/2023 pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 Mai, 16 August şi 27 Decembrie 2024 se stabilesc drept zile libere. Astfel, in 2024, angajatorii privați din România au posibilitatea de a oferi angajaților lor o zi liberă pe 2 Mai, creând astfel o punte între sărbătorile legale de Ziua Muncii și Paște. Ziua Muncii, celebrată pe 1 Mai, cade într-o miercuri, iar sărbătorile de Paște sunt programate între vineri, 3 Mai, și luni, 6 Mai. Acest aranjament lasă doar ziua de joi, 2 Mai, ca zi lucrătoare între aceste sărbători.
Guvernul a declarat ziua de 2 Mai ca zi liberă pentru angajații sectorului public potrivit actului normativ anterior menționat, iar companiile private pot adopta o măsură similară pentru a oferi angajaților o minivacanță de șase zile consecutive. Aceasta este o decizie care se ia la nivel intern al companiei și nu necesită proceduri speciale legale, dar trebuie respectate prevederile contractului colectiv de muncă sau ale regulamentului intern, dacă există.
Procedura de acordare a zilei libere
Deși decizia de a acorda ziua liberă pe 2 Mai poate fi luată fără o procedură specială legală, este recomandat ca aceasta să fie comunicată angajaților într-un termen rezonabil pentru a permite organizarea corespunzătoare.
Legislația nu impune cerințe specifice de formă pentru această decizie, însă este important ca toate aspectele și consecințele deciziei să fie clar reglementate. Acest lucru include modul în care se va recupera, dacă este cazul, ziua liberă suplimentară.
Recuperarea zilei libere
În mediul privat, decizia de a recupera ziua liberă de pe 2 Mai rămâne la discreția angajatorului. Acesta poate alege să nu solicite recuperarea, caz în care salariații vor fi plătiți pentru acea zi ca și cum ar fi lucrat. Dacă se optează pentru recuperare, aceasta poate fi realizată fie înainte de ziua liberă, fie după, prin prelungirea programului de lucru zilnic sau prin prestarea activității în zilele de repaus săptămânal.
Drepturile angajaților
Este esențial de menționat că ziua liberă pe 2 Mai este un beneficiu, iar angajații nu pot fi obligați să o ia liberă sau sancționați pentru refuzul acesteia. Alternativ, angajații pot opta să-și ia o zi de concediu de odihnă în această dată.
Prin urmare, angajatorii privați au flexibilitatea de a facilita o perioadă extinsă de odihnă pentru angajații lor, contribuind astfel la bunăstarea acestora și la creșterea satisfacției în muncă.
Foto credit freepik.com