Principalele modificări fiscale de interes aduse de OUG 115/2023

Un set amplu de modificări fiscale privind impozitul micro, impozitul pe profit, taxele salariale (și altele) este inclus în OUG 115/2023 publicată în Monitorul Oficial nr. 1139 din 15 decembrie 2023. OUG 115/2023 cuprinde pe lângă măsurile bugetare obișnuite de final de an, și noi modificări fiscale (majoritatea la articolul LIII). Documentul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, iar majoritatea măsurilor sale au intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2024 (articolul LVII).

Punctăm câteva dintre aspectele de interes:

Impozitul micro

  • Un asociat/acționar poate deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot doar la o singură microîntreprindere. Anterior asociatul/acționarul avea aceste drepturi la cel mult trei microîntreprinderi.
  • Se introduce o nouă condiție pentru a fi considerată microîntreprindere: depunerea la termenul legal a situațiilor financiare anuale. Pentru a beneficia de regimul micro în 2024, această condiție trebuie îndeplinită prin depunerea situațiilor financiare pentru anul 2023 până la 31 martie 2024.
  • Limita privind veniturile realizate (plafonul de 500.000 de euro) este verificată luând în considerare atât veniturile realizate de microîntreprindere, cât și veniturile întreprinderilor legate de aceasta.
  • Dispare excepția care permitea firmelor din domeniul HoReCa să aplice impozitul micro fără a ține cont de condițiile regimului. Aceasta înseamnă că aceste companii trebuie să treacă la impozitul pe profit dacă nu mai îndeplinesc condițiile pentru regimul micro. De asemenea, impozitul micro devine exclusiv pentru aceste companii, iar regimul impozitului mixt (aplicat pentru activități HoReCa la impozitul micro și alte activități la impozitul pe profit) este eliminat.
  • Se abrogă prevederile care permiteau deducerea (limitată) a unor sume din impozitul micro, cum ar fi sponsorizările către ONG-uri și biserici sau costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune.

Impozitul pe profit

  • Se restrâng anumite cheltuieli cu deductibilitate limitată și se introduc altele noi în acest sens.
  • Pierderea fiscală anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează în procent de 70% din profiturile impozabile obținute în următorii cinci ani consecutivi (regulile anterioare prevedeai recuperarea integrală în șapte ani), inclusiv în cazul grupurilor de impozit pe profit.
  • Noile reglementări aduc modificări la cheltuielile cu deductibilitate limitată (art. LIII, pct. 2, 3, 7). Cheltuielile asociate funcționării creșelor și grădinițelor administrate de contribuabili devin cheltuieli sociale cu o deductibilitate limitată, mai precis, o cotă de până la 5%, aplicată asupra cheltuielilor salariale. În plus, lista de deductibilități limitate se extinde și pentru sumele plătite de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, cu o limită de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil, respectând, de asemenea, o cotă de până la 5% aplicată salariilor personalului. Această schimbare elimină forma anterioară mai generoasă a facilităților pentru educația timpurie, care erau suspendate până la finalul anului 2023.
  • Se impun limitări la anumite cheltuieli deductibile existente și la cheltuielile noi referitoare la sediile sociale (art. LIII, pct. 4, 5, 14). Deductibilitatea este limitată la 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații pentru un sediu situat în locuința personală a unei persoane fizice, utilizat și în scop personal, pentru suprafețele puse la dispoziție în baza contractelor încheiate între părți în acest sens. În plus, se introduce o deductibilitate limitată la 50% pentru cheltuielile aferente unui sediu social achiziționat în clădiri de locuințe sau în clădiri individuale de locuit, din ansambluri rezidențiale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice. De asemenea, pentru un sediu social neutilizat exclusiv în scopul activității economice, amortizarea devine deductibilă la 50%. Aceste modificări intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
  • Se reduce procentul permis pentru ajustările pentru deprecierea creanțelor (art. LIII, pct. 11, 13). Ajustările pentru deprecierea creanțelor, înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, sunt permise doar în limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustări începând cu 1 ianuarie 2024 (față de 50%, cum este în prezent). Aceasta măsură se aplică creanțelor înregistrate din această dată, referindu-se în principal la sumele datorate de clienți pentru produse, semifabricate, materiale și servicii prestate.
  • Alte modificări punctuale vizează grupurile de impozit pe profit, bursele private (cu schimbări în tratamentul fiscal), sediile permanente ale firmelor străine și deducerea costurilor excedentare ale îndatorării.

Taxele salariale

  • În ceea ce privește plafonul de 33%, se limitează scutirea de contribuții sociale și impozitul pe venit la sume de doar 100 de euro pe an pentru abonamentele sportive (în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic), față de 400 de euro pe an cât era anterior.
  • cei până la 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de telemuncă nu mai sunt scutiți de taxe salariale, de la 1 ianuarie;
  • Se adaugă noi puncte în lista beneficiilor cu scutire de taxe, condiționate de încadrarea în plafonul lunar de 33% din salariul de bază. Respectiv, se aplică stimulentul fiscal privind educația timpurie în plafon de 1500/lună/copil, acordate unui singur părinte la un singur angajator.
  • Suma de 400 lei pentru telemuncă nu mai este scutită de taxe, începând cu acest an.
  • Se consideră venituri aferente lunilor pentru care s-a efectuat plata: sumele reprezentând contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament pe perioada concediului, inclusiv transportul pe perioada concediului (inclus 33%), pensii facultative, prime de asigurări private de sănătate, sume abonamente, sume acordate pentru educația timpurie, diferența dintre dobânda preferențială și cea practicată pe piață.
  • Beneficiul celor 200 de lei netaxabili la salariul minim se va aplica în tot anul 2024;
  • CASS construcții, agricultură, IT  – salariatul poate opta să plătească contribuția de asigurări sociale în cota întreagă, iar ulterior poate renunța la opțiunea inițială. Opțiunea se aplică de luna următoare depunerii ei, potrivit regulamentului intern al angajatorului.
  • Indemnizațiile de concedii medicale nu mai sunt scutite de plata CASS și se va efectua reținerea la sursa. Guvernul a decis să impună cu 10%, respectiv contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), indemnizațiile de concedii medicale, ceea ce înseamnă că salariații vor primi indemnizații mai mici începând cu cele aferente lui ianuarie 2024. Cu toate acestea, indemnizațiile acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân scutite de CASS.
  • pentru salariații din construcții, sectorul agro-alimentar și IT: Se stabilește modul de aplicare a plafonului pentru venitul scutit de impozit, de 10.000 lei lunar, pentru situația în care, în cursului aceleiași luni, persoana fizică realizează venituri din salarii și asimilate salariilor pentru o fracție din lună, la funcția de bază, la unul sau, după caz, la mai mulți angajatori succesiv – fiecare angajator stabilește partea din plafonul de 10.000 lei lunar corespunzătoare acestei perioade și acordă scutirea pentru venitul brut lunar realizat, în limita fracției din plafon astfel stabilită;
  • Clarificări reguli impunere detașare, delegare – modul de calcul al plafonului netaxabil aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat, pentru indemnizația de delegare, indemnizația de detașare etc. primite, se calculează distinct pentru fiecare lună în parte, prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din lună și multiplicarea rezultatului cu numărul de zile corespunzătoare fiecărei luni din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate.

Noutăți