România, o ţară cunoscută pentru numărul de emigranţi care caută salarii mai mari în străinătate, a devenit o destinaţie atractivă de muncă pentru muncitorii din afara spaţiului Uniunii Europene. Astfel, în prezent, avem pe piaţă 97.300 de muncitori străini, adică din state non-UE, după cum arată datele transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.
Numărul muncitorilor din ţările non-UE a crescut cu 816% în ultimul deceniu, de la 10.619 persoane în 2014 la aproape 97.300 în 2023.
„Ne aşteptăm ca numărul muncitorilor străini prezenţi în Romania să crească şi în perioada următoare, având în vedere că piaţa muncii poate să absoarbă contingentul aprobat de guvern. Această nevoie crescută de muncitori străini pe piaţa locală a muncii este determinată de mai mulţi factori, principalul motiv fiind reprezentat de lipsa personalului necalificat. Este o soluţie alternativă la piaţă locală pentru care optează din ce în ce mai multe companii. În continuare, în România există un deficit de personal şi o nevoie de echilibru a cererii şi ofertei de muncă“, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare APT Prohuman.
Articolul complet este publicat de businessmagazin.ro
Credit foto businessmagazin.ro
Prohuman România este membru AFSRU.